Pleksi Nedir

17.12.2021
Pleksi Nedir

Çeşitli renklerde veya renk katılmadan tamamen şeffaf olarak üretimi gerçekleşmektedir. Renkli ve saydam yapısı nedeniyle ışık geçirgenliği katsayısı  hususunda azalma veya artma görülmektedir.

Çeşitli işlemlerde kullanılabilir. Kesimi ve işleme sokulması kolay malzemedir. Herhangi bir üretim faaliyeti içerisinde çok yüksek derecede ısıl işlemden geçmektedir. Ağırlığı çok olmayan bir yapıya sahiptir.

Piyasada belli bir standart aralıklarda kalınlıkta olmaktadır. Camsı yapıya benzer fakat temel yapısı plastiktir. Kullanıcılara camsı gibi görünmesinin sebebi sertliği olmaktadır. Fakat bu plastik yapı patlama, yanma gibi tehlikeli durumlarda dayanamazlar, dirençli olamazlar.

Şişirme ve şekil verme işlemlerinde metal, demir gibi diğer malzemelerle kıyasla daha kolay uygulamaya alınabilmektedir. Ayrıca sağladığı birçok teknik özellikleriyle hem üretici hem müşteriyi çeşitli şekilde memnun etmektedir.

Cam veya kağıt gibi kesik yapma özelliği yoktur. İnsanlarda yaralanmalara sebep olmaz. Herhangi bir mevsim şartları ile değişiklik göstermez. Aynı zamanda çeşitli soğuk veya sıcak olan meteorolojik koşullarla beraber genleşme veya büzüşme gibi durumlar yaşanmaz.

Pleksi Malzemenin Kullanım Alanları

İç mekan ve yapı malzemelerinde dekorasyon ürünü olarak kullanılabilmektedir. Pek çok çalışanın güvenlik durumları için ekipmanlar içerisinde kullanılmaktadır. Ayrıca ev, ofis, büro , işyerlerinde bulunan mobilyalarda kullanılmaktadır.

Aydınlatma ürünlerinin dış kalıplarında kullanımı bulunurken, vitrinlerin üretiminde de yer almaktadır. Koleksiyoncularda sıkça kullanılan bir malzemedir. Organik yapılı koleksiyonların saklanması gereken koşullarda, kapalı ortamların malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Plexi Malzemenin Dezavantajları

Kullanıldığı birçok yüzeyde sararma gözlemlenmektedir. Bu yüzden eşyalarda şeffaf plexi malzemeden kullanılmaması, daha çok çeşitli renklerdeki plexinin kullanılması önerilmektedir.

Bir diğer olumsuz yönü aşırı derecede toz toplama özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle cadde üzerinde bulunan yapıların, dış kısımlarında kullanılması önerilmemektedir. Diğer malzemelere göre üzerinde daha çok çizik barındırmaktadır.

Akrilik pleksi ortalamaya ısıya karşı direnç özelliği göstermez iken yüksek ısılara olan dayanıksızlığı hiç tartışılmamaktadır. Ayrıca akrilik pleksi malzemesinin temizliği aşırı derecede zor olmaktadır.

Temizliği dışında çizilmesini önlemek için ise çizik yapmayacak kumaşlarla bakımı gerçekleştirilmektedir.

Aydınlatmada ışık yayılımı aşırı miktarda olmaktadır. Eğer ışığı çok sevmeyen bir müşteri varsa bu malzemeyi tercih etmemelidir.

Tümü